Zeytinyağının Sağlığa Katkısı

En seçkin ve değeri yüksek olan zeytinyağı (ekolojik üretim, erken hasat, soğuk sıkım, ilk sıkım ve filtresiz) sağlık yararları ile doğrudan ilişkili olan polifenoller adı verilen yüksek oranda fenolik bileşik içeren zeytinyağlarıdır.

Avrupa Birliği satndartlarına göre ( AB Sağlık Beyanı Etiketleme Yönetmeliği (432/2012)), 20 gram zeytinyağı içerisinde en az 5 mg hidroksitirosol ve türevlerini (örneğin oleuropein kompleksi ve tirozol) içeren zeytinyağları bu kategoriye girmektedir. Olivantique bu kategoriye girerken polifenol değeri aşağıdaki akredite laboratuar verilerinde de onaylanmaktadır.

Bu tüketiciler için Olivantique zeytinyağından günde 2 sofra kaşığı (20 gram) alınması demektir ve aşağıdaki faydalı etkileri daha sağlıklı yaşam için elde etmek demektir. Günlük yüksek fenolik içeren zeytinyağı alımı, kan lipidlerinin oksidatif stresten korunmasına katkıda bulunmaktadır. UC Davis, Harvard Üniversitesi ve dünyadaki diğer birçok araştırma merkezinde yapılan çalışmalarda bu tez benimsenmiş ve son on yılda pek çok araştırmayla desteklenmiştir.

Uzun süreli günde 2 yemek kaşığı kadar Olivantique aldığında lezzetli bir zeytinyağı ile gıdalarınızı zenginleştirmenin yanısıra;

  • Yüksek tansiyonun düzelmesi
  • Atar damarların hasardan korunması (atheroskleroz önleyici etki)
  • Kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesi
  • Tip II diyabet riskinin azalması
  • Birçok kanser türünün önlenmesi
  • Damar sertliğinin önlenmesi ile felçleri önlemek
  • Erken yaşlanmayla mücadele
  • Depresyon ve bunama riskinin azalması
  • Alzheimer’ın ilerlemesini % 40 oranında yavaşlaması
  • Vücuttaki iltihapları azaltması
    gibi etkileri de beraberinde gelmektedir.

Fenolik Bileşikler Nelerdir?

Bu fenolik bileşikler sadece zeytinyağında bulunmamaktadır, meyvelerde, sebzelerde, tam tahıllarda, kuruyemişlerde, tohumlarda ve baklagillerde, içeceklerde (kahve, çay ve şarap ve baharatlarda da) bulunur. Ancak zeytinyağında bulunan polifenollerin barsaklar tarafından emilip vücuda yarlı olma oranı bu besinler içerisindeki en yükseklerinden biridir.

Bununla birlikte zeytin sıkılırken sadece malaksasyon işlemi sırasında oluşan zeytinyağına özgü 36 tane fenolik bileşik vardır. Bunlardan sağlığı koruyucu yararları en çok araştırılan ikisi, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleriyle bilinen Oleocanthal ve Oleacein’dir.

Oleocanthal’ın varlığı, boğazın arkasındaki biberli etki ile bazen öksürük refleksine neden olarak belirtilir. Oleacein, dildeki acılıkla bilinir.

Günlük alışverişte süper marketten zeytinyağı almaya alışkın insanlar için, bu bibersi tad ve acılık özellikleri genellikle zeytinyağındaki bir kusur olarak algılanır. Ancak bu yanıltıcı bir algıdır. Yukarıda sayılan faydaların elde edilmesini sağlayan bileşenlerden başlıcaları bu algıya neden olan Oleocanthal ve Oleacein’dir.

Fenolik içerik, hava durumuna, iklim şartlarına, zeytinin cinsine, hasat zamanına ve yöntemine, sıkım işlemlerine, toprağın zenginliği ve zeytin meyvesinin bakımının iyi koşullarda yapılmasına bağlıdır.

Erken hasat olarak adlandırılan zeytinyağı eldesinde zeytinler ne kadar yeşilse fenolik içerik o kadar yüksektir. Ancak bu yöntemde çok fazla zeytinden çok az zeytinyağı elde edilir, ki bu tür zeytinyağlarının diğerlerinden farklı fiyatta olmasının en başlı nedeni de budur.

Yağışlar, kuraklık veya rüzgarlar da, zeytin meyvesinin olgunlaşması sırasında meydana geldikleri zamana bağlı olarak üretilen zeytinyağının fenolik içeriği ve miktarı üzerinde etkiye sahiptir.